Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Uczucia,rozum (?)

TPikaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wszystkim. Jak wiecie w naszym życiu towarzyszą nam różne uczucia. Ale nie tylko Nam.
Moim zdaniem uczucia towarzyszą także zwierzętom, i nie byle jakie . Sam myślę, że Nas rozumieją, reagują na swoje imię (nawet taki zwykły chomik) gdy coś ich boli można zauważyć, emocje. Gdy chcą pokazać jak Nas np. kochają, to Nas liżą i wgl. Dlatego ja uważam, że zwierzęta mają emocje.
A co Wy na ten temat myślicie ?
Uważacie tak jak ja, czy może macie odmienne zdanie ? Oczywiście tym możecie podzielić się w komentarzach u dołu, cześć ;) .

6d17e244dec956b0d1c3e86.jpg
bylem biznesmenem, teraz jestem większym. habemus papam.

Opublikowano

To jest oczywiste że mają. Przykładowo pies- najlepszy przyjaciel człowieka, potrafi być wierny i słuchać swojego pana. Niektóre uczucia u zwierząt są przekazywane od matki i otoczenia, a drugie uczone przez człowieka.

Weteran
Opublikowano

mają, tylko rozwinięty w innym stopniu niż u człowieka

Słowo "innym" zastąpiłbym słowem "większym"..

Każdy ma uczucia.

1329036830-U154499.png
Opublikowano

Zwierzę to takie samo stworzenie jak człowiek. Jest mniej inteligentne (w sumie tylko pozornie), mniej rozwinięte, ale na tyle zaradne, że przystosowało się do życia w danym ekosystemie. Zwierzę umie zadbać o siebie, umie stworzyć rodzinę i o nią dbać. A weźmy pod uwagę takiego psa - reaguje na imię, bez problemu można nauczyć go sztuczek, rozumie komendy jak 'nie wolno', 'zostaw' itp. itd. Jest w stanie odróżnić, kiedy właściciel jest na niego zły, a kiedy zadowolony i całym ciałem pokazuje swoje emocje (podkulanie ogona, skomlenie, merdanie ogonem, skakanie). Swoją drogą każdego pupilka można wiele nauczyć - chociażby papużki. :) Mieć takiego gadającego ptaka w domu to czysta przyjemność.

A podsumowując. Oczywiście, że zwierzęta mają uczucia i są istotami rozumnymi. Jeżeli ktokolwiek w to wątpi to chyba nigdy nie obcował z żadnym zwierzakiem. :)

Opublikowano

A podsumowując. Oczywiście, że zwierzęta mają uczucia i są istotami rozumnymi. Jeżeli ktokolwiek w to wątpi to chyba nigdy nie obcował z żadnym zwierzakiem. :)

Dokładnie, tylko wyrażają one na swój sposób. Jeśli naprawdę chcemy je zauważyć to jest to bardzo widoczne ;)

Opublikowano

Chińczyki robią takie w pięciu smakach na bazarku.

Hmm skoro żyje to czuje, skoro czuje to ma uczucia w czym to trudne. Jak czuje to emocje też ma więc jakaś logika jest, ale jednak gdyby kot był od nas 2x większy to i tak by nas zjadł. Co do psów to jasne bo są to zwierzęta, które żyją w grupie traktują pana jak swojego.

Opublikowano

tak mają, bo np.pies często skacze i się cieszy, to widać, widać strach widać zadowolenie, widać chęć zabawy.

Opublikowano

@Up

Myśliciele w czasach gadających tosterów i żelazek nie pożyją długo.

Dobrym przykładem zwierzęcia okazującego uczucia jest kot i jego mruczenie.

lJ70wyh.jpg

Opublikowano

Według mnie każdy kto posiada unerwienie oraz móżg ma uczucia to znaczy ze zwierzęta też mają aczkolwiek mogę zaprzeczyć naukowym tezą ze każdy ma uczucia.

1391961391-U712132.jpg

ExMod | Best Member | Gold Member |Black Member

Opublikowano

Czy zwierzęta mają uczucia? Oczywiście że mają, a do tego potrafią je wzbudzić w niejednym człowieku.

Mi nic nie zastąpi tego uczucia, kiedy wracam do domu a mój pies szaleje z radości że mnie widzi ;)

58815786.jpg

Opublikowano

No pewnie że mają uczucia.Gdy jest nam smutno próbują nas pocieszyć gdy jesteśmy szczęśliwi chcą być szczęśliwie z nami.Niestety na świecie są tacy jebane skurwysyny które dręczą zwierzęta.Aż szkoda mi patrzeć na takie coś.Bo zwierzęta to na prawdę są najlepszym przyjacielem człowieka.Nigdy cię nie opuści zostanie z tobą do końca.

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

Kazde zwierze ma uczucia, przykladowo uszczypnij psa w ucho to zapiszczy bo go zaboli. Przykladowo zwierzeta hodowlane, dziadek mial swinie to jak sie ja udezylo gdzies w plecy (ale nie mocno) to kwiczala :D.

Haha ciekawe czy swinie sa smutne z tego powodu, ze nie widza nieba xD

Same zwierzeta potrafia nam zapewnic rozne emocje. Gdyby ich nie bylo to nie bylo by tak ciekawie.

Opublikowano

Zwierzęta nie rozumieją tylko kojarzą. Jeżeli dajemy im jeść to kojarzą to sobie z czymś przyjemnym , jeżeli idzie w strone lekarza(weterynarz) to jeżeli już raz tam było to znowu przyjdzie mu skojarzenie że jeżeli szło ją tą drogą to będzie kojarzyć sie z bólem i zacznie stawiać opór.

Taka jest prawda :P

„Can you feel it?

Your future, torn away.

There is no escape, only oblivion.”

Opublikowano

Spytaj sie mojej katachetki (chuj wie jak to sie pisze) to Ci odpowie ze nie maja.

Jebnieta baba.

Aż tak ? : o . Przecież to katechetka, chyba powinna dawać jakiś przykład.

A co do reszty tematu, cieszy mnie, że odpowiadacie inteligentnie i bez żadnych spin w danym temacie ;) .

6d17e244dec956b0d1c3e86.jpg
bylem biznesmenem, teraz jestem większym. habemus papam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...